Τα ψάρια αποτελούν μία πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, όμως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που μας προσφέρουν είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα. Αποτελέσματα μελετών δείχνουν ότι η κατανάλωση ψαριών 1 με 2 φορές την εβδομάδα οδηγεί σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, από νεανικό άσθμα ως καρκίνο του προστάτη. Έτσι βλέπουμε την ανάγκη να καταναλώνουμε ψάρια, αλλά πάντα μαγειρεμένα με υγιεινό τρόπο. Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να το εφαρμόσουμε αυτό στη καθημερινότητά μας.

Οφέλη από την κατανάλωση ψαριών

Τα ψάρια φαίνεται να ενισχύουν την υγεία σε πολλές καταστάσεις. Οι κυριότερες είναι οι εξής:

Ποσά μερίδες ψαριών και θαλασσινών πρέπει να καταναλώνω την εβδομάδα;

Συστήνεται η κατανάλωση τουλάχιστον 2 μερίδων αυτών την εβδομάδα, από τις οποίες η μία τουλάχιστον να είναι λιπαρό ψάρι.

Για να αποτελούν τα ψάρια υγιεινή επιλογή διατροφής, αυτό που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα, είναι η τεχνική μαγειρικής που θα χρησιμοποιήσουμε. Καταναλώστε ψάρια ψητά είτε στο φούρνο, στο γκριλ ή στον ατμό είτε στη κατσαρόλα βραστά ή σαγανάκι κ.τ.λ.. Αποφύγετε το τηγάνισμα καθώς αυξάνει το θερμιδικό περιεχόμενο των ψαριών, και την περιεκτικότητα λίπους του πιάτου, με πολλά μειονεκτήματα για την υγεία.

Ιδιαίτερη προσοχή στη συχνότητα κατανάλωσης αλλά και στο είδος του ψαριού πρέπει να δώσουν οι γυναίκες σε ενδιαφέρουσα, οι θηλάζουσες αλλά και τα παιδιά. Μεγάλα ψάρια ανοικτής θαλάσσης (όπως ο ξιφίας, καρχαρίας, σκουμπρί βασιλιάς, σολομός, γατόψαρο) περιέχουν υψηλά επίπεδα μεθυλικού υδραργύρου, μέταλλο επιβλαβές για την ανάπτυξη του εμβρυικού καθώς και του παιδικού εγκεφάλου και νευρικού του συστήματος. Για τις παραπάνω ομάδες συστήνεται η κατανάλωση άλλων ψαριών, μικρότερου μεγέθους, μαλακίων και ψαριών εκτροφής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *