Τα ψάρια αποτελούν μία πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, όμως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που μας προσφέρουν είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα. Αποτελέσματα μελετών δείχνουν ότι η κατανάλωση ψαριών 1 με 2 φορές την εβδομάδα οδηγεί σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, από νεανικό άσθμα ως καρκίνο του προστάτη. Έτσι βλέπουμε την ανάγκη να καταναλώνουμε ψάρια, αλλά πάντα μαγειρεμένα με υγιεινό τρόπο. Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να το εφαρμόσουμε αυτό στη καθημερινότητά μας.
Οφέλη από την κατανάλωση ψαριών
Τα ψάρια φαίνεται να ενισχύουν την υγεία σε πολλές καταστάσεις. Οι κυριότερες είναι οι εξής:
- Καρδιαγγειακά νοσήματα Η συχνή κατανάλωση ψαριών μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών της καρδιάς και εγκεφαλικού, καθώς μειώνει την εμφάνιση φλεγμονών, μειώνει την αρτηριακή πίεση, τα λιπίδια στο αίμα και αυξάνει την καλή χοληστερόλη.
- Άνοια Οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν τακτικά ψάρια, φαίνεται να έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης, συμπεριλαμβανομένου και της νόσου Alzheimer’s.
- Καρκίνος Μελέτες τοποθετούν τα ψάρια στα τρόφιμα που ενισχύουν τον οργανισμό ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου. Σουηδική έρευνα 6000 ατόμων δείχνει ότι οι άνδρες που δεν κατανάλωναν ψάρια για περίοδο 30 ετών, έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.
- Κατάθλιψη Η κατανάλωση ψαριών φαίνεται να έχει ευεργετική δράση στη αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Αυτό αποδίδεται στη δράση των Ω3 λιπαρών οξέων που αυξάνουν τα επίπεδα της σερετονίνης στον εγκέφαλο ορμόνη που σχετίζεται με τη διάθεση.
- Φλεγμονώδη νοσήματα Η συχνή κατανάλωση ψαριών μειώνει την εμφάνιση φλεγμονών και έτσι ενισχύει τον οργανισμό σε παρουσία ρευματοειδούς αρθρίτιδας και αυτοάνοσων νοσημάτων.
Ποσά μερίδες ψαριών και θαλασσινών πρέπει να καταναλώνω την εβδομάδα;
Συστήνεται η κατανάλωση τουλάχιστον 2 μερίδων αυτών την εβδομάδα, από τις οποίες η μία τουλάχιστον να είναι λιπαρό ψάρι.
Για να αποτελούν τα ψάρια υγιεινή επιλογή διατροφής, αυτό που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα, είναι η τεχνική μαγειρικής που θα χρησιμοποιήσουμε. Καταναλώστε ψάρια ψητά είτε στο φούρνο, στο γκριλ ή στον ατμό είτε στη κατσαρόλα βραστά ή σαγανάκι κ.τ.λ.. Αποφύγετε το τηγάνισμα καθώς αυξάνει το θερμιδικό περιεχόμενο των ψαριών, και την περιεκτικότητα λίπους του πιάτου, με πολλά μειονεκτήματα για την υγεία.
Ιδιαίτερη προσοχή στη συχνότητα κατανάλωσης αλλά και στο είδος του ψαριού πρέπει να δώσουν οι γυναίκες σε ενδιαφέρουσα, οι θηλάζουσες αλλά και τα παιδιά. Μεγάλα ψάρια ανοικτής θαλάσσης (όπως ο ξιφίας, καρχαρίας, σκουμπρί βασιλιάς, σολομός, γατόψαρο) περιέχουν υψηλά επίπεδα μεθυλικού υδραργύρου, μέταλλο επιβλαβές για την ανάπτυξη του εμβρυικού καθώς και του παιδικού εγκεφάλου και νευρικού του συστήματος. Για τις παραπάνω ομάδες συστήνεται η κατανάλωση άλλων ψαριών, μικρότερου μεγέθους, μαλακίων και ψαριών εκτροφής.