Το νερό είναι ένα διαυγές, άγευστο, άοσμο υγρό. Είναι μια μάλλον απλή ένωση, που αποτελείτε από δύο άτομα υδρογόνου και ένα άτομο οξυγόνου (Η2Ο), είναι δε το σπουδαιότερο από όλα τα συστατικά τα απαραίτητα στη χημεία και τις λειτουργίες των ζωντανών οργανισμών. Αν και ο άνθρωπος μπορεί να επιζήσει περίπου επτά ημέρες χωρίς νερό σε ιδανικές συνθήκες, η ταχεία απώλεια του νερού σώματος μέσω της αφυδάτωσης μπορεί να αποβεί μοιραία σε σχετικά βραχύ διάστημα.

Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή και είναι πολύ σημαντικό να προσλαμβάνουμε τη σωστή ποσότητα υγρών καθημερινά. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να καταναλώνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα? Πράγματι ο καφές και το τσάι είναι διουρητικά και δεν βοηθούν στο νερό που καταναλώνουμε? Η απάντηση και στις δύο παραπάνω ερωτήσεις είναι όχι. Ας δούμε τι πραγματικά χρειαζόμαστε…

Πόσο νερό χρειαζόμαστε την ημέρα?

Οι ανάγκες σε νερό εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως το σωματικό βάρος του ατόμου, την ηλικία, τη σωματική δραστηριότητα που κάνουμε, την εποχή του χρόνου κ.τ.λ.. Επιπλέον, οι ανάγκες ποικίλουν στα διάφορα στάδια του κύκλου της ζωής. Για το μέσο ενήλικο άντρα και γυναίκα οι ημερήσιες ανάγκες είναι 2800 και 2000ml αντίστοιχα. Μπορούμε να καλύψουμε τις ημερήσιες απαιτήσεις σε υγρά από όλα τα υγρά που καταναλώνουμε (με εξαίρεση τα σκληρά αλκοολούχα ποτά), τα στερεά τρόφιμα που μας παρέχουν ένα ποσοστό νερού αλλά και από το νερό που δημιουργείτε στο σώμα μας από το μεταβολισμό των τροφών για την παραγωγή ενέργειας (νερό μεταβολισμού). 

Πως μπορώ να καταλάβω αν καλύπτω τις απαιτήσεις μου σε υγρά?

Ο ανθρώπινος οργανισμός με το αίσθημα της δίψας ενημερώνει για το αν καταναλώνουμε αρκετά υγρά. Ωστόσο, ο ευκολότερος τρόπος να καταλάβουμε ότι έχουμε επάρκεια υγρών είναι να ελέγχουμε το χρώμα των ούρων. Εάν τα ούρα έχουν σκούρο κιτρινωπό χρώμα τότε πρέπει να αυξήσουμε την κατανάλωση υγρών, καθώς προδίδουν ανεπάρκεια. Εάν το χρώμα των ούρων είναι ιδιαίτερα ανοιχτόχρωμα τότε είμαστε υπερενυδατωμένοι.

Υπάρχουν ομάδες πληθυσμού που πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί? Αρχικά, τα παιδιά χρειάζονται μεγάλη ποσότητα υγρών και θα πρέπει να ενθαρρύνονται από τους γονείς να καταναλώνουν υγρά συχνά. Η δεύτερη πληθυσμιακή ομάδα που είναι πιο επιρρεπής στην αφυδάτωση είναι η τρίτη ηλικία. Με την πάροδο των ετών, το αίσθημα της διψάς, όπως και η μνήμη εξασθενούν και έτσι θα ήταν καλό να βοηθάμε και να ενθαρρύνουμε τα αγαπημένα πρόσωπα να καταναλώνουν υγρά. Τέλος τα άτομα που έχουν αυξημένη φυσική δραστηριότητα έχουν υψηλότερες απαιτήσεις σε υγρά, για να αναπληρώσουν αυτά που χάνουν με τον ιδρώτα. Το νερό είναι η καλύτερη πηγή που μπορούν να καταναλώσουν έτσι ώστε να εξασφαλίσουν τη μέγιστη ενυδάτωση του οργανισμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *