Η περίοδος που μία γυναίκα προσπαθεί να μείνει έγκυος, είναι σε ενδιαφέρουσα ή και θηλάζει το μωρό της είναι μία από της σημαντικότερες στιγμές της ζωής της. Η διατροφή είναι ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες που θα ολοκληρώσουν την επιτυχία της περιόδου αυτής. Η γυναίκα οφείλει, και στον εαυτό της αλλά και στο παιδί της, να είναι ιδιαίτερα προσεκτική ώστε να αντλήσει τα δυνατότερα οφέλη που μπορεί να τις παρέχει μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Παίζει ρόλο η διατροφή πριν και κατά την περίοδο της σύλληψης;

Η έγκυος πρέπει να διατρέφεται σωστά από την αρχή της κύησης, καθώς στο έμβρυο συμβαίνουν σημαντικές μεταβολές που εξαρτώνται άμεσα από τη διατροφή της μητέρας. Ένας βασικός λόγος που κάνει τη διατροφή της μητέρας τόσο σημαντική, είναι το ότι η διατροφή καθορίζει αν η μήτρα θα μπορέσει να υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός υγιούς πλακούντα τον 1ο μήνα της κυήσεως.

Πώς πρέπει να αυξηθεί το βάρος κατά την εγκυμοσύνη;

Η αύξηση του βάρους συνίσταται να είναι στη διάρκεια του 2ου και του 3ου τριμήνου. Το 1ο τρίμηνο το βάρος της μητέρας πρέπει να μεταβληθεί ελάχιστα, ενώ στο 2ο και 3ο τρίμηνο οι διατροφικές απαιτήσεις της μητέρας αυξάνονται κατά 300-400 θερμίδες την ημέρα. Τα κιλά που πρέπει να αυξηθούν σε κάθε γυναίκα είναι συγκεκριμένα, και κάθε περαιτέρω αύξηση αυτών είναι λόγω αυξημένης κατανάλωσης τροφής και όχι εγκυμοσύνης. Τα κιλά αυτά είναι που ‘μένουν’ σε μια γυναίκα και δεν χάνονται μετά το πέρας της εγκυμοσύνης, για αυτό η παρακολούθηση της εγκύου από ειδικό για τη διατροφή είναι απαραίτητη για την επιστροφή της, μετέπειτα στο προ εγκυμοσύνης βάρος.

Γιατί η σωστή αύξηση του βάρους είναι σημαντική;

Η αύξηση του βάρους κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά το βάρος του μωρού. Ένα παιδί που γεννιέται με βάρος χαμηλότερο από το κανονικό είναι πιθανό να εμφανίσει προβλήματα που σχετίζονται με το χαμηλό του βάρος. Αντίστοιχα και ένα μωρό με μεγαλύτερο βάρος από το φυσιολογικό μπορεί να δυσχεράνει την κύηση και τον τοκετό. Επίσης ο ρυθμός αύξησης του βάρους κατά την εγκυμοσύνη παίζει σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο η μητέρα θα επιστρέψει μετά τον τοκετό στο πρωτύτερο σωματικό της βάρος.

Γιατί είναι απαραίτητη η σωστή διατροφή στην εγκυμοσύνη;

Η διατροφή της εγκύου έχει καθοριστική σημασία για την υγεία του παιδιού της. Οι διαιτητικές ανάγκες κατά την κύηση είναι σημαντικές, αφού για την ανάπτυξη μιας νέας ζωής είναι απαραίτητα όλα τα θρεπτικά συστατικά και μάλιστα πολλά από αυτά σε αυξημένες ποσότητες σε σχέση με την περίοδο πριν την εγκυμοσύνη. Οι εξατομικευμένες ανάγκες της κάθε εγκύου καθιστούν απαραίτητη την συμβουλή ειδικού καθώς έχουν αντίκτυπο στη σωματική και πνευματική υγεία του παιδιού.

Παίζει ρόλο η διατροφή της μητέρας κατά το θηλασμό;

Εξίσου σημαντική είναι η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού, καθώς η διατροφή της μητέρας καθορίζει τη σύσταση και την ποιότητα του μητρικού γάλακτος. Κατά συνέπεια ότι τρώει ή πίνει η μητέρα, καταναλώνει και το παιδί μέσω του μητρικού γάλακτος. Επιπρόσθετα κατά το θηλασμό, η κατάλληλη και εξατομικευμένη διατροφή της μητέρας προκαλεί την ενεργοποίηση του εναποθηκευμένου λίπους, με ορατά αποτελέσματα στο σώμα και τα κιλά της γυναίκας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *