Όταν κάνουμε γυμναστική αλλάζουμε και κάποιες συνήθειες στη διατροφή μας ώστε η προσπάθεια μας να έχει μεγαλύτερη απόδοση. Είναι όμως κατάλληλες οι αλλαγές που κάνουμε; Ας δούμε λοιπόν τα 5 πιο κοινότυπα λάθη διατροφής που κάνουν οι ασκούμενοι.

Λάθος 1ο: Το ότι δεν τρώνε πριν τη γυμναστική.

Το σώμα μας για να μπορέσει να αποδώσει κατά τη διάρκεια της άσκησης πρέπει να έχει την ενέργεια μου του χρειάζεται. Ένα μικρό γευματίδιο μία ώρα περίπου πριν από τη γυμναστική είναι ότι πρέπει να παρέχει στον οργανισμό μας την απαραίτητη ενέργεια που του χρειάζεται και ταυτόχρονα να μην νιώθει δυσφορία

Λάθος 2ο: Το να νομίζουνε ότι επειδή γυμνάστηκαν μπορούν να φάνε ότι θέλουν.

Ένα κλασσικό λάθος είναι ότι θεωρούμε ότι τώρα που κάναμε γυμναστική μία ώρα μπορούμε να καταναλώσουμε οτιδήποτε θέλουμε χωρίς να επηρεαστούν τα κιλά μας. Η θερμιδική κατανάλωση που θα έχουμε σε μία ώρα είναι δυστυχώς πολύ μικρή για να εξισορροπήσει τις διατροφικές μας ατασθαλίες.

Λάθος 3ο: Το να αφήνουν πολύ ώρα να περάσει μετά από τη γυμναστική και μέχρι να φάνε

Όταν ασκούμαστε ο οργανισμός για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσει της γυμναστικής καταναλώνει το μυϊκό μας γλυκογόνο. Η αναπλήρωση αυτού του γλυκογόνου γίνεται από τη τροφή με την καλύτερη απόδοση μέσα στο πρώτο τέταρτο που θα τελειώσουμε τη γυμναστική. Μετά τη πρώτη ώρα ο ρυθμός αναπλήρωσης του πέφτει εντυπωσιακά. Έτσι λοιπόν πρέπει να καταναλώνουμε φαγητό όσο πιο γρήγορα μπορούμε.

Λάθος 4ο: Το να καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών και μικρή υδατανθράκων.

Η κατανάλωση πρωτεϊνών είναι συνυφασμένη στο μυαλό των ασκούμενων με την ανάπτυξη και αποκατάσταση των μυϊκών ιστών. Αυτό είναι εν μέρει, ωστόσο, σωστό. Με την άσκηση εξαντλούνται τα αποθέματα του γλυκογόνου του οργανισμού, τα οποία για να αποκατασταθούν απαιτείτε μετά την άσκηση η πρόσληψη κατάλληλης ποσότητας υδατανθράκων. Έτσι λοιπόν και στο μετά προπονητικό γεύμα αλλά και στην υπόλοιπη διάρκεια της ημέρας πρέπει η διατροφή μας να περιέχει επαρκή ποσότητα υδατανθράκων, η οποία συστήνεται με ανέρχεται στο 50% περίπου των συνολικών θερμίδων, ενώ οι πρωτεΐνες το πολύ έως το 20%.

Λάθος 5ο: Το να μην καταναλώνουμε το κατάλληλο ποσό υγρών.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης αποβάλλεται νερό από το σώμα μας μέσω του ιδρώτα. Η λήψη ανεπαρκούς ποσότητας υγρών μπορεί να οδηγήσει καταρχάς σε πρόωρη εξάντληση, και επιπρόσθετα να οδηγήσει σε αφυδάτωση με αποτέλεσμα την εμφάνιση διαταραχών στα υγρά του σώματος και στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών με κίνδυνο για την κυτταρική όσο συστηματική λειτουργία του οργανισμού. Συμπερασματικά πρέπει κανείς να καταναλώνει αρκετά υγρά για την εξασφάλιση σωστής υδάτωσης. Βασικό σημείο είναι ότι αυτό πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια όλου του 24ώρου και να μην αμελείτε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *