Σχεδόν όλοι μας έχουμε περάσει μια φάση στην ζωή μας στην οποία προσπαθούμε να ρυθμίσουμε το βάρος μας. Και με ποιον τρόπο το προσπαθούμε; Κάνοντας δίαιτα!! Ωστόσο αν κοιτάξουμε τις στατιστικές θα διαπιστώσουμε ότι το 99% των προσπαθειών αυτών είναι αποτυχημένες… Γιατί; Ας δούμε τους 4 λόγους που οδηγούν στην αποτυχημένη προσπάθεια!

1) Δίαιτες Express (χημικές, δίαιτες μονοφαγίας, διάσημες δίαιτες)

Οι άνθρωποι, γενικά, ελκύονται από το εύκολο και το γρήγορο. Αυτό ισχύει και για τις δίαιτες. Όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος θέλουμε να γίνει άμεσα. Έτσι λοιπόν, στρεφόμαστε στις δίαιτες express που μας υπόσχονται γρήγορη και εύκολη απώλεια. Αυτό που καταφέρνουμε με αυτές τις δίαιτες είναι… γρήγορη και σίγουρη καταστροφή!!!! Διατροφικά προγράμματα ελλιπή, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία μας, που μας οδηγούν στο φαινόμενο «γιογιό». Χάνουμε κάποια κιλά βάρους, τα οποία ξαναπαίρνουμε άμεσα επί τρία. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η απώλεια των κιλών προέρχεται από τη μυϊκή μάζα, ενώ ο στόχος της μόνιμης και σωστής απώλειας βάρους προέρχεται από την απώλεια λίπους.

2) Λανθασμένα διατροφικά στερεότυπα

Όλοι μας έχουμε στο μυαλό μας κάποια στερεότυπα για το τι σημαίνει σωστή διατροφή. Δυστυχώς ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά τα στερεότυπα είναι εσφαλμένα ή δεν οδηγούν στο σωστό και μακροχρόνιο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, πολλοί για να αδυνατίσουν κόβουν το βραδινό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνονται έντονη πείνα την νύχτα, να ξυπνούν το πρωί και να καταβροχθίζουν ότι βρουν μπροστά τους, και στη συνέχεια να τρώνε το διπλάσιο μεσημεριανό για να μην πεινάνε το βράδυ. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας θα είναι όχι μόνο και μην μειωθεί το βάρος τους αλλά και να διαταραχθούν διάφοροι δείκτες υγείας. Και επιπλέον, όταν κουραστούν από αυτό το καταπιεστικό τρόπο ζωής να ξαναγυρίσουν απογοητευμένοι και με επιπρόσθετα κιλά στις παλιές τους συνήθειες.

3) Προϊόντα που υπόσχονται απώλεια βάρους

Καθημερινά βλέπουμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης διάφορα προϊόντα, όπως ροφήματα, κρέμες, ζώνες κ.ά., που μας υπόσχονται ότι θα μας βοηθήσουν να χάσουμε γρήγορα και εύκολα κιλά χωρίς να κάνουμε απολύτως τίποτα. Απλά να τα αγοράσουμε και να τα βάλουμε στην καθημερινότητα μας. Αν λοιπόν αυτά τα προϊόντα λειτουργούσαν γύρω μας δεν θα υπήρχαν άτομα με προβλήματα βάρους. Θα τα χρησιμοποιούσαμε όλοι και θα γινόμασταν πανεύκολα τέλειοι… Το να πιστεύουμε ότι μπορούν να μας βοηθήσουν «μαγικά» προϊόντα, είναι σαν να πιστεύουμε ότι υπάρχει Άγιος Βασίλης και στο δίπλα σπίτι μένει μια μάγισσα που έχει σκουπόξυλο και πετάει.

4) Ανεπαρκή μέσα προσπάθειας απώλειας βάρους

Το να προσπαθούμε να χάσουμε βάρος στηριζόμενοι σε ανεπαρκή μέσα, είναι σαν να θέλουμε να βγάλουμε το δόντι που μας πονάει μόνοι μας με πέτρα. Το σωστό βάρος είναι βασικός παράγοντας για την σωστή υγεία. Για να κάνουμε μία επιτυχημένη προσπάθεια διατροφής χρειαζόμαστε σωστή καθοδήγηση από κάποιον ειδικό, καταρτισμένο κλινικό διαιτολόγο διατροφολόγο. Για να είναι επιτυχημένη η προσπάθεια μας πρέπει να είναι εξατομικευμένη στα μέτρα μας.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *